VOY

Het idee om in Ouderkerk een volleybalvereniging op te richten is ruim veertig jaar geleden ontstaan. Waarschijnlijk zijn de plannen al fietsend tussen Ouderkerk en Gouda gesmeed door scholieren die de middelbare school in Gouda bezochten. Oorspronkelijk waren het twee verschillende groepen; één groepje meisjes en één groepje jongens, die beide het idee hadden om een club op te richten, dus zowel een volleybalvereniging voor dames als een volleybalvereniging voor heren. Deze groepen kwamen snel bij elkaar en zo werd op 28 december 1968 in de oude school aan de Dorpsstraat (het gebouw waar de firma de Weerd haar vorige winkel had) de Ouderkerkse Volleybalclub (OVC) opgericht.

Op zich twee opmerkelijke feiten: de naam en de datum van oprichting. De datum van oprichting was zo gekozen, omdat in die tijd de competitie nog uit twee delen bestond en als men voor 1 januari inschreef, kon men aan de tweede helft van de competitie deelnemen. De naam OVC was op de oprichtingsdatum voorgesteld, maar werd binnen een week al veranderd in de naam VOY.

In januari 1969 werd met één dames- en één herenteam voor het eerst aan de competitie deelgenomen. Er werd gespeeld in de gymzaal aan de Burgemeester Neetstraat. Officiële clubkleuren kende men nog niet; er werd gespeeld in een wit tenue met twee horizontale blauwe strepen. De teams waren krap en zo kon het gebeuren dat er af en toe een klasgenoot uit Gouda meespeelde.

Het damesteam was direct succesvol, want na een half jaar promoveerde het team naar de 3e klasse en een jaar later naar de 2e klasse. De heren volgden later.

In de loop der jaren bleek VOY een vereniging te zijn die met hun eerste teams regelmatig op en neer pendelden tussen de Promotieklasse en de Regiodivisie. Dames 1 bereikte als eerste de Regio (voorheen 3e) divisie in het seizoen 1988/89 en acteerde de laatste jaren weer in de Promotieklasse. Heren 1 bereikte pas in het seizoen 2000/01 voor het eerst de Regiodivisie. Ook zij acteerden de laatste jaren weer in de Promotieklasse. Op het hoogtepunt waren er 5 dames en 4 heren teams. Aan het eind van seizoen 2010/2011 waren er nog 4 heren teams, 2 dames teams en 3 recreanten teams. Echter ook een bloeiende jeugdafdeling met 9 competitie spelende teams.

Nadat in 1974/75 het eerste jeugdteam was opgericht, duurde het toch nog tot het seizoen 1985/86 voordat de eerste districtsbeker gewonnen werd door het toenmalige Meisjes A team. Jongens A deed dat nog een keer in 1996/97 en Meisjes C in 2000/01. Het laatste team werd ook 7e van Nederland bij de Gesloten Nederlandse Club kampioenschappen. Net als het Meisjes C team in 1988/89. Toen werd het stil totdat in 2004/5 het jeugdbeleid weer nieuw leven ingeblazen werd, mede door toedoen van de introductie van het Circulatie volleybal, waardoor er al op 6 jarige leeftijd met volleybal begonnen kon worden. De jeugdafdeling groeide als kool, van 15 jeugdleden in 2003 tot 120 jeugdleden in 2011. Dit resulteerde in goede resultaten zoals:
-    Meisjes D (CMV 6) Districtsbeker winnaar en een 3e plaats op de Gesloten Nederlandse Club kampioenschappen in 2006/7
-    Meisjes C 7e bij de Open Nederlandse Club kampioenschappen in 2008/09
-    Jongens C 5e bij de Open Nederlandse Club kampioenschappen in 2008/09
-    Jongens B 7e bij de Open Nederlandse Club kampioenschappen in 2010/11
Zelfs een volleybal speeltuin werd opgericht waar kinderen al vanaf 4 jaar in contact komen met volleybal.

Andere hoogtepunten waren de clinics met het Nederlandse Heren team in 1988/89 en met het Jeugd Oranje meisjes team in seizoen 2009/2010, wat volle tribunes trok.

De vereniging heeft zich ondertussen uitgebreid en ook vele spelers/sters uit de omliggende gemeenten, zoals Gouderak, Berkenwoude, Krimpen a/d Lek, Krimpen a/d IJssel & Capelle a/d IJssel spelen ondertussen bij VOY. Dit in aanmerking genomen was het nog maar een kleine stap om samen te gaan met de volleybal vereniging in Lekkerkerk.

De samenwerking met Lekkerkerk is ontstaan doordat een delegatie van Lekkerkerk contact zocht met VOY in november 2010 om te praten over een mogelijk samenwerking c.q. fusie. In Lekkerkerk werd de spoeling dun, het aantal leden en kaderleden liep terug en men wilde voorkomen dat het volleybal zou uitsterven in Lekkerkerk. Voor de VOY delegatie een moment om even achter de oren te krabben en stil te staan bij de eigen toekomst. Wat in Lekkerkerk gebeurde kon in Ouderkerk ook gaan gebeuren. Reden om verder te praten en met een grotere groep mensen te gaan werken een aan samenwerking.

In eerste instantie stap voor stap maar al snel werd duidelijk dat we qua cultuur, normen en waarden niet ver uit elkaar lagen en dat alle teams heel graag voor de start van het seizoen 2011/2012 al in gefuseerde vorm wilde gaan spelen. Met de Nevobo werd afgesproken dat we onder de nieuwe naam, gekozen uit een 20 tal inzendingen en ingestuurd door oudgediende Bert Lammens die ook de naam VOY had bedacht in de jaren 60, Voleco,  konden inschrijven mits we er zorg voor zouden dragen dat de fusie uiteindelijk wel een feit zou worden.

We zijn het seizoen 2011/2012 ingegaan als Voleco samenwerking vereniging en zullen het seizoen afsluiten met Voleco de fusie verenging. In de komende periode wordt de fusie voorbereid waardoor we voor het iende van het seizoen 2011/2012 gefuseerd zijn.